Choď na obsah Choď na menu
 


Nela a Kamil na Eurovízii-pocestujú do Moskvy

11. 3. 2009

Pieseň Leť tmou v podaní dvojice Kamil Mikulčík a Nela Pocisková vyhrala v nedeľu večer slovenské národné finále piesňovej súťaže Veľká cena Eurovízie 2009.

Rozhodli o tom televízni diváci v SMS hlasovaní počas priameho televízneho prenosu.

Prvým náhradníkom pre finále je pesnička Ja sa mám banskobystrickej skupiny Mukatado, druhým náhradníkom je skladba Každý z nás Tomáša Bezdedu.

Obrázok

V nedeľnom finále sa diváci rozhodovali medzi 16 piesňami, ktoré postúpili z piatich semifinálových večerov. V hlasovaní bola prvá dvojica v poradí Mikulčík-Kocisková, druhý skončil Bezdeda a tretia skupina Mukatado. Na štvrtom mieste sa ocitla Mária Čírová s piesňou Búrka, na piatej pozícii Martina Schindlerová so skladbou Krídla a na šiestom mieste Robo Opatovský s pesničkou Prší.

Porota svojím rozhodnutím zmenila poradie na druhom a treťom mieste, keď Mukatado posunula pred Tomáša Bezdedu. Umožňuje jej to štatút tejto najstaršej európskej piesňovej súťaže, ktorá si v máji v Moskve zapíše už svoj 54.ročník.

Priebežná tabuľka hlasovania sa na obrazovke objavila po každej zo 16 finálových piesní, pričom dvojica Mikulčík-Pocisková bola na čele počas desiatich piesní, Bezdeda počas šiestich. V závere programu vystúpili aj dva hostia - český účastník Eurosongu 2009 skupina Gypsy.cz a vo Švédsku žijúci iránsky spevák Arash. S vlastnou pesničkou Always bude na Eurosongu reprezentovať Azerbejdžan.

Kamil Mikulčík, člen á capella skupiny Fragile, a muzikálová speváčka Nela Pocisková si užijú svoje tri minúty slávy v rámci druhého semifinálového večera v Moskve, ktorý je na programe 14. mája. Platí to skoro doslova, pretože maximálne tri minúty môže podľa pravidiel súťaže trvať jedna pesnička. O postup do finále budú bojovať v devätnástke semifinalistov, medzi ktorými sú zástupcovia Dánska, Chorvátska, Írska, Maďarska, Holandska, Poľska, Grécka, Srbska a Azerbajdžanu. Prvých desať postúpi do veľkého finále, ktoré je na programe o dva dni neskôr.

"Mali sme takú zodpovednosť voči tým všetkým ľuďom, čo míňali SMS správy na naše číslo a sme naozaj prekvapení, že ich dosiahol až taký počet. Počas večera sme pociťovali, že to už nemôžeme pokaziť. Stále nás ovládal pocit, že nemôžeme byť až takí dobrí, je tu kopec interpretov, ktorí na to mali rovnaké právo. Ďakujeme všetkým," povedali po vyhlásení výsledkov pre médiá Mikulčík s Pociskovou.

"Pesničku do súťaže poslala naša manažérka. Finále bolo pre nás najväčšie prekvapenie, pretože naša skladba nebola hraná v rádiách, takže som si nemyslela, že sa tak vysoko umiestnime. Sme veľmi šťastní a ďakujem všetkým za hlasy," povedala pre TASR Janka Kozáková, speváčka skupiny Mukatado.

Druhý v hlasovaní divákov a tretí u poroty skončil Tomáš Bezdeda. "Vážim si to, pretože najviac ma zaujíma hlas divákov. To je najdôležitejšie, pretože divák chodí na koncerty. Teším sa, lebo si myslím, že pesnička sa ľuďom páčila, aj keď nebola známa z rádií," uviedol pre TASR Bezdeda.

"Záverečné rozhodnutie poroty o víťazovi bolo v tejto situácii optimálne, porota akceptovala veľký rozdiel v počte hlasov medzi prvým a ostatnými účinkujúcimi," dodal k finálovému kolu predseda poroty Laco Lučenič.

 

Komentáre

Prehľad komentárov

awoj

sisa,11. 3. 2009 17:32

no zase ja ti pisem...uz newim coa mam piosat len to ze si v poho baba..a si supeeer..:-D

eurosong2009

enko,11. 3. 2009 17:12

ahoj neli si super baba a v eurosonguklobuk dole.s kamilom ste podale super vykon .ja som ti fandil od zaciatku .drzim vam palce neh sa vam dari

Eurovizia

Mino,11. 3. 2009 16:49

Dufam ze pojdete do Moskvy pretoze ste naj a vasi nahradnici su nulovy....ste naj