Choď na obsah Choď na menu
 


o čom sú čajočky

17. 1. 2010

Slovenské divadlo tanca (SDT) uviedol v oktobri na svojej domovskej scéne Heineken Tower Stage nový bláznivý muzikál Čajočky.

Obsah :

V centre muzikálu bude sedem cieľavedomých žien, ktoré sa do pózy 'čajočiek' stavajú z donútenia a presne vedia, čo robia.

Mladé študentky sa nečakane ocitnú pred dôležitou životnou križovatkou. Vo víre udalostí sa rozhodnú založiť nový bulvárny magazín. Dostanú sa tak do sveta, ktorý doteraz poznali len z televízie a časopisov - do prostredia súčasnej 'smotánky', podnikateľov, podnikateliek, celebrít a šoubiznisu.

 

Príbeh sa bude odohrávať na konkrétnych miestach v Bratislave a bude o konkrétnych ľuďoch. Autori ho budú dokonca upravovať podľa aktuálnych udalostí vo svete celebrít. "Strašne veľa ľudí sa asi urazí," povedal s úsmevom Ďurovčík. Ako zdôraznil režisér a choreograf, predstavenie nebude o "sprostých, blbých ženách, ktoré nevedia nič". Napriek tomu, že muzikál má prívlastok bláznivý, nebudú v ňom gagy, ako napríklad kopance do zadku, a autori sa nevyhnú ani životným úskaliam a konečnej katarzii, ktorú hudobne vyjadrí skladba Vraky áut. Ako dodal scenárista a dramaturg Peter Pavlac, voči mediálnemu svetu budú "nekompromisne drsní" a predstavia ho "inak, ako len v jeho povrchnosti, pôjdeme k jeho koreňu".

 

Muzikál je postavený na skladbách Petra Nagya. Tie však neodznejú v pôvodnej verzii. Upravia ich na obraz toho, čo muzikál potrebuje. "Trošičku pozmeníme formu, trošičku samozrejme tóniny, pretože to musia spievať dievčatá, trošičku pozmeníme rôzne iné veci," povedal Ján Ďurovčík. Kompletný zoznam skladieb ešte nie je známy. Je však isté, že publikum si okrem piesne Vraky áut vypočuje aj piesne Mercedes , Kamila či Marcel z malého mesta. Na výbere sa podieľa aj Peter Nagy, no k úprave ho Ján Ďurovčík nepustil. Ako autor skladieb k nim má úctu, "a my potrebujeme človeka, ktorý až tak dogmaticky na tú skladbu nepozerá", dodal Ďurovčík. Autori majú o obsadení väčšiny hlavných postáv jasnú predstavu. Na scéne  sa objavili Dáša Šarközyová, Jana Golisová,Lenka Salmanová ,Michaela Drotárová či Marianna Paulíková. Speváčka Nela Pocisková mala všetky baby pod palcom .