Choď na obsah Choď na menu
 


Pobyt Nely Pociskovej v USA: Život za 120 eur na deň!

26. 7. 2011

 

Keď pred dvoma mesiacmi Nela Pocisková (20) odchádzala na "skusy" do Ameriky, nebolo jej do smiechu. Ako sa tam cíti teraz?

 

Nela si našla nových priateľov a chodí s nimi na výlety. Izbička 5x2 metre ju podľa našich zistení vyjde na 1 800 EUR.

Vzťah s režisérom Jánom Ďurovčíkom (40) bol v čase odchodu ešte dosť čerstvý a ona sa pri lúčení na viedenskom letisku neubránila slzám. Ako sa cíti dnes, čo prežíva a hlavne zažíva v New Yorku? A koľko ju vyšlo splnenie amerického sna? Aj o citlivých témach sa Nela rozpovedala exkluzívne pre nedeľník počas rozhovoru, ktorý sme s ňou spravili naživo cez internetový videoprogram Skype.

Dôvodom májového odchodu za veľkú mláku malo byť pre iba 20-ročnú herečku naberanie nových skúseností. A konečne si zažiť, aké je to spoliehať sa iba sama na seba. Začiatky po príchode do New Yorku však neboli jednoduché.

"Som tu sama, nikoho som tu nepoznala, mala som strach, ako to zvládnem," spomína. Neverila si najmä v angličtine, ktorú si do New Yorku prišla vylepšiť. "Angličtinu sa učím desať rokov a to je už aj hanba, veď ja by som mala po takom dlhom čase ,spíkovať´ ako malý boh... Lenže na Slovensku sa to skrátka nedá naučiť," hovorí Nela. Preto v New Yorku chodí každý deň do jazykovej školy. "Prvé dni som sa bála hovoriť, aby som sa nestrápnila... Ale práve preto som sem predsa prišla, aby som tento svoj blok prekonala. Teraz je to už super," teší sa z úspechov.

Po škole má niekoľko hodín voľno a večer si platí tréningy tanca a spevu. "Bola som na tréningu, kde bol taký tréner, ktorý by u nás na Slovensku nemohol učiť ani na základnej umeleckej škole... Ale tiež som trénovala s chlapíkom, ktorý kedysi spolupracoval s Michaelom Jacksonom. Skrátka, v New Yorku je možné všetko."

Malý byt za veľké peniaze

Okrem školy a tréningov sa snaží spoznávať mesto a jeho okolie. I keď, pre mladé dievča, ktoré je v cudzom svete a navyše samo, to nie je také jednoduché. "Prvé týždne som sa veľmi bála a nikam som radšej nechodila, ale neskôr som sa spriatelila so spolužiakmi a podnikáme spolu výlety."

Neliným útočiskom v New Yorku je prenajatý byt. Vlastne bytík. "Je to malinké štúdio, má asi 5 x 2 metre," opisuje a ukazuje nám cez web kameru svoj príbytok. Kuchynský kút, skriňa, posteľ, televízor... Nič moc. "No, je to tu malé, a zároveň veľmi drahé," priznáva. Je to totiž priamo na Manhattane a v najlepšej štvrti Chelsea. "Ako som sa rozprávala so spolužiakmi, zistila som, že je to najmenší a najdrahší apartmán zo všetkých. Ale nemám sa prečo sťažovať, vybrala som si ho sama..."

Izbička 5x2 metre ju podľa našich zistení vyjde na 1 800 EUR.

Podľa cien realitných kancelárií na internete sa takéto štúdiá prenajímajú za 2 500 dolárov (takmer 1 800 €) na mesiac. Keď sa k tomu pripočítajú školné, tanečné a spevácke kurzy a životné náklady, vychádza nám, že deň pobytu v Amerike vyjde Nelu na viac ako 120 €. "New York je najdrahšie mesto, v akom som kedy bola, a ja bývam asi v najdrahšej lokalite. Všetko je tu neuveriteľne predražené. Keď som po prvý raz išla na nákup, skoro som odpadla. Na Slovensku som sa nikdy nepozerala na ceny v potravinách, teraz vediem úplne iný život - šetrím, porovnávam ceny, čo sa oplatí a čo nie..." Ale peniaze vraj neľutuje. "Vrazila som ich do štúdia, vzdelania a skúseností. To je na nezaplatenie."

Ďurovčíkovi verí, ale plače

Za peniazmi teda neplače, ale za blízkymi áno. "Mám chvíľky, keď ma prepadne smútok, že som tu sama. Aj som si párkrát poplakala," priznáva. "Je mi smutno za mamou, tatom, bratom, psom..."

A čo frajer Ďurovčík? "Jasné, že som za ním plakala, cnie sa mi za ním veľmi," priznáva. Cez internet sú v kontakte takmer každý deň o ona mu verí. "Samozrejme, že ma niekedy prepadnú myšlienky, čo sa deje doma. Ale snažím sa neznervózňovať, čo sa má stať, to sa stane. Je správne, keď sa človek bojí o svoje šťastie..." Ďurovčík vraj nemá zakázané za ňou prísť, ale nepríde, lebo by chcela byť čo najviac sama.

"Chcem si to vyskúšať a hlavne hovoriť iba po anglicky," vysvetľuje. "To, že som v New Yorku, mi strašne otvára oči, žijem taký dospelácky život. Doteraz som ešte nikdy nemohla o sebe povedať, že sa mám úžasne, ale teraz je to tak. Sloboda, to je to správne slovo," dodáva Nela, ktorá by sa mala na Slovensko vrátiť koncom júla. Len či sa jej bude chcieť?